Nordmenn tror de er mest aktive og slankest

Forfatter: Herbalife Nutrition Nordic
Mest aktiv bilde

Det er store forskjeller på hvordan folk trener og spiser i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det viser Herbalife Nutritions årlige YouGov-undersøkelse.

Vi nordmenn synes vi trener mest og er tynnest sammenlignet med andre nordiske land. Men når vi blir bedt om å definere «fysisk aktivitet», oppgir 3 av 10 dagligdagse aktiviteter som å lage middag, vaske opp, henge opp klær eller ta ut søpla.

Man ser lignende tendenser i Danmark og Finland, og dansker har Norden-rekord i å mene at støvsuging og klesoppheng er fysisk aktivitet.

Svensker har derimot en svært streng måte å betegne fysisk aktivitet på. En typisk svenske definerer utelukkende treningssenter og jogging som fysisk aktivitet. Majoriteten av svensker regner ikke engang en tur i fjellet som fysisk aktivitet.

 

Finner blir slitne på jobb

Svensker og finner er flinkest til å spise frokost, mens nordmenn og dansker spiser frokost sjeldnere. Det er mange grunner til dette, men valg av mat spiller nok en viktig rolle. Her i Norge spiser vi frokost aller sjeldnest, og vi spiser nesten kun brødmat. Hadde vi spist mer frokost om vi varierte litt?

Etter frokost er det tid for jobb, og sunne mellommåltider kan være med å gi deg energi gjennom dagen. Nesten ingen finske arbeidsgivere tilbyr frukt eller lignende som ansatte kan spise gjennom dagen, utenom lunch. Samtidig føler finner seg oftere sultne og tomme for energi i løpet av arbeidsdagen enn man gjør i andre nordiske land.

 

Kan lære av hverandre

Nordmenn, svensker, dansker og finner har ulike utfordringer knyttet til trening og kosthold, og de kan lære av hverandre.

Kanskje nordmenn vil vurdere å starte dagen med noe annet enn en tørr brødskive? Dansker burde muligens revurdere om støvsuging faktisk kan regnes som en treningsøkt? Samtidig kan finske arbeidsgivere vurdere å sette ut noe frukt til sine ansatte? Når det gjelder svensker, så kan de trygt droppe treningssenteret de dagene de går på fjelltur.