Selv om få har ambisjoner om å være 24-timers utøvere, ønsker 7 av 10 nordmenn å bli mer fysisk aktive. Det ser imidlertid ut til at ulike utfordringer hindrer oss i å etablere en sunn livsstil, og ifølge undersøkelse dropper mange frokosten og hopper over treningen, samt tyr til sjokolade og alkohol på kvelden.
Den onde sirkelen gjør at mange nordmenn (1 av 3) er bekymret for egen hverdagshelse, noe som skaper unødvendig stress i hverdagen. I tillegg er vi ikke bare urolige for oss selv, men også for partneren vår. Så mye som 20 prosent av nordmenn mistenker nemlig at partneren skjuler måltider og spiser i smug. Noe som gjør dette litt morsomt er at 17 prosent av nordmenn innrømmer at de faktisk skjuler måltider fra partneren sin, noe som tyder på at det kan være en viss sannhet i denne mistanken.
Så hva er løsningen? Forsøk å ha en åpen dialog med partneren din. Snakk om hva dere ønsker av og for hverandre når det kommer til helsen, kosthold og trening. På denne måten kan dere stå sammen om å innarbeide gode vaner.
Ta enkle grep for gode vaner
Kostholdet er imidlertid ikke den eneste utfordringen. Vi bruker også ulike unnskyldninger til å hoppe over treningen i hverdagen – for liten tid, dårlig vær eller lite energi er de mest brukte.
Det er forståelig at det kan føles vanskelig å få til trening etter jobb, og kanskje har du barn som trenger hjelp til lekser også, men en liten gåtur eller noen raske øvelser på stuegulvet gjør ofte susen.
Du kan også prøve å tenke over småting i hverdagen som gjør at du får litt trening her og der. Blant annet velger 6 av 10 nordmenn inaktive transportmidler i hverdagen på distanser man egentlig kunne gått – første steget kan jo være å faktisk gå disse distansene. Med noen enkle grep kan manglende rutine snus til noe positivt.
Her er våre tips til gode vaner og hvordan du kan oppnå disse:
1. De små stegene: Kanskje tiden kommer til kort på grunn av mye jobb, lekser eller andre plikter. Forsøk å finne enkle former for trening som ikke krever for mye tid. For eksempel kortere gåturer. Det høres kanskje ikke ut som mye, men gode rutiner på dette kan i lengden gi stor uttelling.
2. Se hvilke deler av dagen som kan gjøres om til trening: Kanskje bilen eller kollektivtransport kan bli til en gå- eller sykkeltur? Gode rutiner på dette vil føre til en langt mer aktiv hverdag.
3. Planlegg bedre: Finn de enkleste grepene for å forbedre trening og kosthold, og start med disse. Ta trappen, gå til jobb eller lag en sunn shake til frokost istedenfor å spise snacks eller bakverk. Et annet godt tips er å alltid ha noen bars eller frukt tilgjengelig i veska, slik at du unngår usunne mellommåltider.
4. I podcasten vår «Bra for deg» kan du lære enda mer om hverdagshelsen, og hvordan mat, aktivitet, stress, søvn og emosjoner henger sammen. Start med å lytte til MASSE episodene våre med, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Michael Thorp her.
Slik har nordmenn planer om å forbedre hverdagshelsen - Prøve å være mer fysisk aktiv 63% - Prøve å spise sunnere 54% - Øke antall skritt jeg går 39% - Lage en treningsplan 19% - Legge en plan for kostholdet mitt 16% - Drikke mindre alkohol 15% - Melde meg inn på et treningssenter 9% - Bruke måltidserstatningsprodukter 3% |
Kilder: 1Den ferskeste undersøkelsen er gjennomført i januar 2021 av YouGov for Herbalife Nutrition. Den er gjennomført på tvers av denordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland, av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold. Den hadde 4 161 respondenter i Norden, og 1 017 respondenter i Norge. Den er derfor representativ i de fleste fylkene.2Det ble også gjennomført en undersøkelse i desember 2020 av YouGov for Herbalife Nutrition, på tvers av de nordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland,av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen tok sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold i denne spesielle tiden. Undersøkelsen hadde 4 334 respondenter i Norden, og 1 321 respondenter i Norge. Den er derfor representativ i de fleste fylkene.3I tillegg ble det gjennomført en undersøkelse i januar 2020 av YouGov for Herbalife Nutrition. Den ble gjennomført på tvers av de nordiske landene av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen tok sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold. I Norden hadde undersøkelsen 4 331 respondenter. I Norge hadde undersøkelsen 1 005 respondenter og er derfor representativ i de fleste fylkene.