Mat med få kalorier du blir mett av

Forfatter: Susan Bowerman
Krukker med sunn mat med få kalorier som inneholder blåbær

Sunn mat med få kalorier du blir mett av

Når du er virkelig sulten, kjennes det ofte først i magen – når blodsukkernivået synker, frigjør kroppen hormoner som stimulerer magen til å trekke seg sammen og man får sultfølelse. Men noen mennesker forveksler sult med det at de har lyst til å spise – det er faktisk appetitt, ikke sult.

Om du vil lære deg hvordan du kjenner forskjell på disse to, la en moderat sultfølelse slå inn – for å virkelig kjenne igjen de signalene kroppen sender for å si at det nå er “på tide å spise” – og å legge ned gaffelen når du er mett, ikke stappmett. Det hjelper å velge sunnere, mer mettende matvarer underveis.

 

Bær

Kroppen trenger mer tid til å fordøye fiberrike matvarer, dette gjør at de holder deg mett lengre. Og selv om alle hele frukter inneholder litt fiber, er bær noen av de mest fiberrike. En kopp bringebær har hele 8 gram fiber – dobbelt så mye som i et eple – og med bare 65 kalorier. Frosne bær er alltid tilgjengelige og de er praktiske å tilsette i proteinshaker – du kan også tine dem litt og ha dem på yoghurt eller cottage cheese som et mettende måltid eller mellommåltid.

 

Brokkoli

Grønnsaker er høyt oppe på lista over mettende matvarer fordi de er fulle av vann og fiber – de metter deg uten å legge seg rundt midjen. Brokkoli er en av de mest fiberrike grønnsakene - én kopp hakket og kokt brokkoli inneholder 6 gram sultfortrengende fiber. Og å fylle tallerkenen din med kokt brokkoli vil koste deg bare rundt 30 kalorier per kopp.

 

Fiberrike kornsorter

De fleste fullkornsprodukter inneholder en god mengde fiber – og de holder bedre på vann enn ‘tørrere’ kornprodukter som for eksempel kjeks, så de er mer mettende.

Quinoa skiller seg ut fordi det inneholder mer protein enn de fleste kornsorter – rundt 8 gram per kopp. Og, i motsetning til bygg og brun ris som krever lange tilberedningstider, er quinoa klar på ca 15 minutter. Bruk det som tilbehør eller som en base i en hovedrettssalat med oppkuttede grønnsaker og grillet kylling.

 

Grønnsakssuppe

Grønnsakssuppe kan inneholde få kalorier (om du ikke tilsetter fløte eller olje) og siden det inneholder så mye vann, kan det være svært mettende. Å starte et måltid med en kopp eller skål med en buljongbasert suppe, kan gjøre at du blir mett av en mindre porsjon av hovedretten. En kopp grønnsakssuppe er også veldig godt som ettermiddagsmat.

 

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring.