Artikler

  • Artikler
  • Pressemeldinger
  • Oppskrifter
  • Bra for deg - Podcast
  • Protein Bake Mix oppskrifter

Jojo-slanking: Snu trenden

Forfatter: Susan Bowerman
kvinne sitter på treningsstudioet etter trening

En pasient jeg har behandlet over lang tid har gått ned 68 kilo. Før du tenker: «Wow, det er mange kilo» eller «Hvordan klarte hun det?», må jeg si at hun ikke gikk ned alt på en gang. Faktisk har hun gått ned de samme 14 kiloene fem ganger. Hun er en typisk «jojo-slanker» – vekten hennes går opp og ned, men holder seg sjelden på samme sted særlig lenge. Det har lenge vært anerkjent at det er større sjanse for jojo-slanking når de prøver vekttapsregimer som er for vanskelige å holde seg til over tid. Om det begynner å skli litt ut blir det vanskelig å holde de gamle vanene unna, vekten kommer tilbake og syklusen starter igjen.

Det er ikke noe galt i å ha ambisjoner og være ivrig etter å få vekten under kontroll. Å ha et ønske om og ha driv til å oppnå målet sitt er halve kampen. Men anerkjenn at det å prøve å gjøre for mye for raskt fort kan ødelegge for deg. Vær realistisk når det kommer til hvor mye du kan endre på én gang og aksepter det de endringene kan gjøre når det kommer til vektnedgang.

Å ha oversikt over fremgangen din er en god strategi for å holde fokuset. Det er også nyttig å finne støtte hos andre. Det er fint med treningskompiser og mange får mye ut av støtten de får på ulike nettsamfunn. Til slutt, vær fleksibel, og lær av dine feil. Om du prøver en treningsrutine eller en ny matvare du ikke liker, prøv noe annet. Husk at målet ikke er å gå ned så mange kilo du kan så raskt som mulig – du vil etablere sunne spise- og treningsmønstre som vil hjelpe deg med å gå ned i vekt og holde vekten nede.

En stor del av det å løse jojo-dilemmaet er helt klart å endre vanene dine. Spis mindre måltider, men oftere. Pass på at du spiser proteiner i hvert måltid og mellommåltid. Planlegging fremover, følg fremgangen din og få hjelp av noen: disse punktene er nøkkelen til å lykkes. Å løpe raskt mot målstreken – for å så jogge i motsatt retning – får deg ingen steder. Når det kommer til å lykkes med å gå ned i vekt er tålmodighet en dyd.

 

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring.