Roser er røde,
Fioler er blå,
Din hjerte-helse er dyrebar
Og det er du og!
Samtalen om forholdet mellom kosthold og hjertehelse begynner å bli så gammel at vi burde vite hva vi skal gjøre. Passe på det totale inntaket av fett og holde inntaket av mettet fett lavt, hvor mye salt man spiser, spise mer fiberrik mat – som for eksempel bønner og havregryn.
Dette er gode råd, men vi trenger også en balanse av fettsyrer.
En balansekunst
I de medisinske rådenes tidligere dager når det kom til fett i kostholdet var grunnleggende: mettet fett var ikke bra og flerumettede fett var bra.
Nå er ting mer kompliserte. Dette skyldes økende bekymringer for at vi ikke spiser den riktige balansen av fettsyrene Omega-3 og Omega-6 og dette kan påvirke helsen vår*.
Det er for enkelt å si at Omega-3 er bra og Omega-6 ikke er det, da ingen av dem egentlig er “ikke bra.”
De kalles "essensielle" fettsyrer fordi kroppen vår ikke kan lage dem, vi får dem fra mat vi spiser. I små mengder tjener essensielle fettsyrer viktige funksjoner i kroppen vår som å støtte blodsirkulasjon, syn og hjernefunksjon**.
Problemet er at vi (generelt) spiser for mye Omega-6 og ikke nok Omega-3. Dagens kosthold er inneholder blant annet Omega-6: potetgull, salatdressinger, kaker, bakverk osv. Samtidig spiser vi for lite mat som inneholder mye Omega-3: fisk, grønnsaker, valnøtter og linfrø.
En av de beste måtene å få i seg mer Omega-3 er å spise flere fiskemåltider i løpet av en uke for å øke våre sunne EPA- og DHA-nivåer. Disse fettsyrene finner du i fisk og kan hjelpe deg med å opprettholde et normalt fungerende kardiovaskulært system***.
Men mange spiser ikke nok fiskemåltider per uke Fersk fisk er kjempeflott, men hermetisk fisk er enkelt og praktisk! Om du ikke liker å spise fisk kan du også ta kosttilskudd med fiskeoljer (men husk: kosttilskudd burde ikke erstatte et variert kosthold).
Spis deg til et sunnere hjerte
- Spis mer frukt, grønnsaker, fullkorn og bønner, de gir deg vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter
- Hold det totale inntaket av mettet fett under kontroll ved å spise sunne proteiner med lavt fettinnhold
- Spis umettede fettsyrer fra matvarer som fisk, nøtter, avokado og olivenolje
- Velg meieriprodukter uten eller med lavt innhold av fett, brystfileter av fugl, magre produkter av rødt kjøtt og proteinkilder fra planter som bønner, linser og tofu
- Begrens tilsatt fett ved å redusere dressinger, pålegg, sauser og fritert mat
- Unngå bearbeidet mat
- Spis flere fiberrike matvarer (søtpoteter, bær, plommer, brokkoli og gulrøtter) ****
Når det kommer til hjertet er det så mye mer enn de vi elsker. Husk å ta ekstra godt vare på hjertet som betyr mest: ditt!
* EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078
** EFSA, EFSA Journal 2010;8(10):1796 and EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):20783 EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078, EFSA, EFSA Journal 2010;8(10):1796, EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078 **** EFSA, EFSA Journal 2009;7(9):1254, EFSA, EFSA Journal 2011;9(6):2207