Artikler

  • Artikler
  • Pressemeldinger
  • Oppskrifter
  • Bra for deg - Podcast
  • Protein Bake Mix oppskrifter

Hva karbohydrater er og er alle like ille?

Forfatter: Susan Bowerman
Bord fullt av frukt, grønnsaker og nøtter

Er karbohydrater en fiende?

I de siste tiårene har karbohydrater gått fra å være høyt aktet til å bli en fiende for dem som ønsker vektnedgang. Men er dette kontroversielle makronæringsstoffet virkelig ikke bra for deg? Ifølge Susan Bowerman, leder for ernæringsopplæring, så er karbohydrater kanskje bare misforståtte. De som følger en lavkarbodiett eller nullkarbodiett, vil ofte unngå de mest kjente karbohydratkildene som brød, pasta og poteter, men visste du at karbohydrater finnes i mange andre matvarer også?

Susan forklarer: «Mange matvarer inneholder karbohydrater, noe som er bra, ettersom kroppen bruker karbohydrater som drivstoff.»

Susan påpeker derimot at ikke alle karbohydrater er likeverdige. De minst bearbeidede karbohydratene er de mest gunstige. Hun nevner frukt, grønnsaker, bønner og fullkorn som de aller beste alternativene. «I tillegg til karbohydrater inneholder disse matvarene vitaminer og mineraler», forklarer hun.

«Når det gjelder plantebaserte matvarer, inneholder de også fiber.»

De karbohydratene man bør unngå, er høyt bearbeidede og raffinerte karbohydrater, som finnes i kaker, kjeks, hvit pasta, loff og enkelte småretter som for eksempel pizza.

«Disse matvarene har lite å tilby kroppen foruten kalorier», sier Susan. «Derfor lønner det seg å få karbohydrater fra bedre kilder, ettersom du da samtidig får i deg mange andre næringsstoffer.»

 

Hvorfor er fiber viktig?

Mange mennesker er ikke klar over at fiber er en type karbohydrat og at fiber anses som en av de viktigste kostholdsfaktorene. Fibre finnes i matvarer som frukt, grønnsaker og korn, og spiller en stor rolle i tarmen, fiber gjør at den fungerer normalt.

Smak Havre-eplefiber-drikk, et kalorikontrollert alternativ som gir 5 g fiber per porsjon. Og ikke bare det! Dessuten er det velsmakende og sukkerfritt!

 

Ønsker du å gå ned i vekt og å øke fiberinntaket ditt?

Erstatt 2 måltider per dag med din foretrukne Formula 1-shake*, pluss 1 daglig porsjon med Havre-eplefiber for å hjelpe deg med å øke ditt daglige fiberinntak. Avslutt dagen med et sunt, balansert måltid.

 

Ikke glem

Det beste resultatet kommer fra 80 % ernæring og 20 % trening. Hvorfor ikke prøve noen av Samantha Claytons øvelser?

 

* For vektkontroll: Å erstatte to måltider daglig med måltidserstatninger, som del av et energibegrenset kosthold, bidrar til vektnedgang. Erstatt to måltider daglig med en velsmakende F1-shake, og spis ett næringsrikt måltid.

 

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring.