Artikler

  • Artikler
  • Pressemeldinger
  • Oppskrifter
  • Bra for deg - Podcast
  • Protein Bake Mix oppskrifter

Gjør at du klarer å holde nyttårsforsettene dine

Forfatter: Susan Bowerman
Kvinne skriver ned sine nyttårsforsetter i en notatbok

Alle forbedringer er bra

Kanskje du ikke trente like mye eller spiste like forsiktig som du planla. Men, om du er flinkere nå enn du var i gjør, er det kanskje fordi du har klart å kvitte deg med noen dårlige vaner. Og det er flott – fordi de små endringene i måten du gjør ting på hver eneste dag utgjør stor forskjell sammen. Du kan bygge videre på disse små fremgangene i det nye året. 

 

Ikke gjør for mye på en gang

Det er bra å ha ambisjoner, men om du prøver å håndtere for mange endringer på en gang, kan det være du setter kjepper i hjulene dine. Å sette opp nyttårsforsettene er den letteste delen: å få dem til å holde er vanskelig, fordi du må gjøre ting annerledes. Det tar tid å kvitte seg med dårlige vaner, derfor er repetisjon så viktig. Det er mye lettere å repetere små, relativt enkle, enn å prøve seg på prosjekter av overmenneskelige proporsjoner. Dessuten må du finne ut hva som kommer i veien for fremgangen din, og finne ut hvordan du skal komme deg forbi disse hindringene.

La oss for eksempel si at du ikke bruker tanntråd så ofte som du burde. Hva står i veien for det? Og hva kan du gjøre for å sørge for at du gjør det regelmessig? Det handler ikke om tid, det tar bare et par minutter. Først og fremst skal du passe på at du har tanntråd i huset. Så må du passe på at du ser tanntråden når du pusser tennene. Til slutt trenger du et speil slik at du ser hva du gjør.

Kanskje bestemmer du deg for, i stedet for å sette tanntråden bakerst i skapet slik at den forsvinner sammen med alle de andre halvbrukte toalettsakene der, å lage et lite tannhelse-sett til deg selv. Dette settet bør inneholde tannbørsten og tannkremen din, tanntråd og kanskje et lite speil. Når alt er på ett sted er det mer sannsynlig at du faktisk ender opp med å bruke tanntråd hver gang du pusser tennene.

 

Fjern alle hindringer som tår i veien for deg

Det samme gjelder matvanene dine. Du må finne ut hvorfor du ikke gjør de tingene du har planlagt og hvordan du kan gjøre det enklere for deg selv. Det er lett å si at man skal spise mer frukt og grønnsaker, men det er vanskelig å gjøre det om du ikke har noen av delene i huset. Men det holder ikke. Når du har handlet inn frukt og grønnsaker må du gjøre det lettere å spise dem. Du kan for eksempel passe på at du har noen porsjoner frukt i fryseren som du kan ha i proteinshakene dine eller ha en bolle med frukt på kjøkkenbenken for å minne deg på at frukt er et kjempegodt mellommåltid. Du kan også kutte opp litt grønnsaker og ha dem klare i kjøleskapet slik at du ser dem hver gang du åpner døren for å se om det er noe godt der.

Bare pass på at de endringene du planlegger å gjøre faktisk er ting du vet du kan gjennomføre. Om du aldri har hatt med deg matpakke på jobb, er det lite sannsynlig at du plutselig begynner å gjøre det hver dag. Så sett et rimelig mål og gjør det spesifikt. Ikke «Jeg skal ta med meg matpakke oftere på jobb», men «Jeg skal ta med meg matpakke på jobb to ganger i uken.» Dermed er det lettere å avgjøre om du har nådd målet ditt eller ikke når uken er over.

 

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring.