5 tegn på at du er dehydrert

Forfatter: Susan Bowerman
Glass med vann infusert med frukt for riktig væsketilførsel

Finn ut om du drikker nok vann ved å se etter disse fem tegnene på at du er dehydrert.

 

Munnen din er tørr

Dette virker åpenbart – om du er tørst, får du sannsynligvis ikke i deg nok væske. Det er sant nok, men husk at tørstemekanismen din ikke alltid sier fra før du allerede begynner å bli ganske ‘tørr’ – dette er én av grunnene til at spesielt idrettsutøvere oppfordres til å drikke etter en tidsplan. I tillegg er ikke tørsthetsresponsen like sterk etterhvert som vi blir eldre, det er derfor det er så viktig å etablere en sunn ‘drikkevane’ som unge voksne.

 

Urinen har en mørk farge

Du kan se det på urinens farge om kroppen har fått i seg nok væske. Den skal være relativt klar, er den klar nok til at du kan lese avisen gjennom den, har du drukket nok væske. Uten nok vann blir urinen konsentrert og mørkere i fargen. Urinen din skal ligne mer på limonade enn på eplejuice.

 

Du er forstoppet

Tarmen er avhengig av nok væske for å fungere som den skal, så om du er forstoppet er det mulig at du ikke drikker nok vann. De fleste anser fiber som den viktigste faktoren i å sørge for et velfungerende tarmsystem. Men for at vannløselige fibre skal gjøre jobben sin ordentlig, må de trekke til seg vann. Dette gjør at fibrene svulmer opp og øker volumet på massen og gjør det enklere å tømme tarmen.

 

Du har dårlig ånde

Når munnen blir tørr er det mindre spytt som vasker vekk de naturlige bakteriene som bor der. Bakteriene spiser små matbiter og hudceller i munnen din og begynner å formere seg, dette gjør at ånden din blir dårlig – tenk “morgenånde”. Vann bidrar til å holde spyttproduksjonen i gang og det kan redusere oppbyggingen av bakterier i munnen.

 

Treningsøktene dine er ikke like gode som de kunne ha vært

Vann er viktig for å hjelpe kroppen din til å produsere energien musklene trenger når du trener. Når du er dehydrert, kan du kjenne at du har lite energi. Derfor er det så viktig å få i seg nok væske før og etter trening.

 

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring.